Tre verkligheter

Vi människor lever i tre verkligheter: De psykologiska verkligheterna inom oss, de sociala verkligheterna mellan oss, och den fysiska verkligheten runt omkring oss.

Den fysiska verkligheten existerar oberoende av oss. På så sätt är dess existens objektiv och neutral. Dock kan vi aldrig betrakta den neutralt och objektivt, för själva handlingen att betrakta verkligheten är en del av individens psykologiska verklighet. Att betrakta kräver ett psyke som utför själva betraktandet. En spegel ser inte det ansikte den reflekterar. På samma sätt kan ett människoöga inte se, utan bara vidarebefodra impulser till hjärnan. Hjärnan ser.

Sålunda kan ett perspektiv eller en verklighetsbild aldrig vara helt objektiv, det finns alltid med ett element av att ens synvinkel är begränsad och subjektiv. Men en synvinkel kan vara mer eller mindre bra på att fånga verkligheten, och vissa synvinklar kan komplettera varandra så att de tillsammans ger en bättre bild.

Kategorier existerar inte i den fysiska verkligheten. I verkligheten finns fenomen som vi kan kategorisera. Med ”vi” menar jag både vi som individer och vi som samhällen/subkulturer.

En av mina favoritböcker är ”Så gick det till” av Richard Dawkins. Den bit av denna bok som jag uppskattar mest är när han förklarar att djurarter inte existerar. Och att vår tro på djurarter gör det svårare för oss att förstå evolutionen.

Evolution innebär inte att ett djur av en art föder ett djur av en annan art. Evolution innebär att inom det som vi kallar för en djurart blir två grupper för varje generation allt mer olika, tills vi inte längre kan kalla det för att vara en och samma art. Gränsen mellan en hare och en häst är väldigt tydlig. Men gränsen mellan en hare och en kanin kan i vissa fall vara attans godtycklig. Även gränsen mellan häst och åsna kan vara lite problematisk.

Hästar och åsnor kan få föl med varandra… Förutom när de inte kan det.
Dessa mulor/mulåsnor är däremot i sin tur sterila… Förutom när de inte är det.
Våra kategoriindelningar fungerar… förutom när de inte gör det.

I viss mån kan vi anpassa vår omvärld till våra synvinklar och kategorier.
Städer är socialt konstruerade på flera sätt, bland annat genom att de är designde av arkitektrer.
Våra egna kroppar (alltså inte bara vår förståelse av kroppen, utan själva kroppen i sig) är i viss mån formad av den sociala och psykologiska verkligheten: Kroppen ändrar sig hela tiden, utifrån vad som händer oss och hur vi lever våra liv. Om två enäggstvillingar lever tillräckligt olika liv kommer de att ha mycket olika kroppar.

I värsta fall kan en dominerande grupp ha en destruktiv kategorisering, alltså det som jag kallar för kategorism, som norm. Och påtvinga allmänheten denna norm genom till exempel apartheid eller etnisk rensning.

Advertisements
1 comment
  1. xzenu said:

    “Dominerande grupp” behöver inte ens betyda att det rör sig om en elit eller majoritet. En högljudd destruktiv minoritet behöver inte några resurser för att breda ut sig på andras bekostnad: Förutsatt att mainstreamsamhället inte går in och stoppar dem så räcker det med våld.

    Det är detta som händer i Sampang just nu: De flesta sunnimuslimer hatar inte shiamuslimer, men saknar sociala strukturer för att bekämpa dessa muslimska antimuslimister.

    Antimuslimism är det ord jag föredrar i stället för det löjliga och skadliga ordet Islamofobi – problemet är hat et cetera mot muslimer, inte om hat et cetera mot religionen som sådan. I sampang använder förövarna en retorik som påminner om den om “islamofobi”: Shiamuslimerna anklagas för att vara emot Islam, det vill säga den äkta Islam, det vill säga Sunniislam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: