Mellan nollkategorin och avgrundskategorin

Igår hade jag en underbar kväll. Var ute med Indonesian Atheists för andra gången. Vi hade jättekul. Tyvärr missade jag kvällens stora debatt om språkevolution, eftersom denna hölls på språket Bahasa Indonesia. Men det blev många diskussioner i smågrupper och på tu man hand.

Ett av kvällens glädjeämnen var att jag kom på ett nytt ord, ett som jag har behövt länge. Avgrundskategori. Begreppet är en motpol till nollkategori, som jag hittade på för ett knappt år sedan. Tillämpade det begreppet i en av mina hemtentor, fick VG.

Vi människor delar in varandra i kategorier, right? Nollkategorin är den kategori som är så normativ att vi inte ens ser den som en kategori, utan ser den som självklar. Det normala, det naturliga, ”just the way things are”.

När vi tänker oss en människa som avviker från mainstream tänker vi oss vanligtvis någon som tillhör nollkategorin i övrigt. Med ”vi” menar jag då samhället i stort. Vi tänker oss att någon är homosexuell, eller invandrare/muslim, eller kvinna, eller dylikt. Homosexuella muslimer finns inte med på kartan (i verkligheten existerrar de, däremot) och när det pratas om invandrarkvinnor handlar det nästan alltid om deras position i förhållande till invandrarna som grupp, det vill säga invandrarmännen. I USA har vita feminister fått massiv kritik för att den universella kvinna fe tänker sig i själva verket är vit och medelklass. Och så vidare

Begreppet nollkategori är alltså till för att synliggöra vår blindhet för våra egna normer, och därmed till för att hjälpa oss göra bättre analyser kring intersektionalitet. (Intersektion betyder vägkorsning. Intersektionalitet innebär just att en person inte har ett kön eller en klass eller en sexuell läggning eller en hudfärg eller whatever, utan allt det där på samma gång.)

Över nu till avgrundskategorin, det begrepp jag hittade på igår. Känner ni till Godwin’s Law? Principen som säger att varje debatt om politik kommer att urarta till att handla om nazism. Well, min erfarenhet är att när debatten handlar om sexualitet så gäller samma princip – men då med pedofili i stället för nazism. Att bli kategoriserad som nazist eller pedofil är det värsta man kan bli. Alltså avgrundskategorierna. De kategorier som vi definierar oss mot, positionerar som det yttersta onda, och obegripliggör genom massiv kategorism. Övergeneraliseringar, konspirationsteorier, och så vidare.

Vilka avgrundskategorierna (och nollkategorierna) är varierar dock mellan olika tider, olika kulturer, och olika subkulturer. Det pågår en ständig diskursiv kamp om vilka avgrundskategorierna skall vara. Just nu kämpar den europeiska extremhögern frenetiskt för att den politiska avgrundskategorin inte skall vara ”nazist”, utan i stället ”muslim” eller ”kulturmarxist”. Två begrepp som för övrigt gärna inkluderar även invandrare som inte är muslimer respektive akademiker som inte är marxister.

I USA och Indonesien verkar kommunist vara en given avgrundskategori för mainstreamsamhället. Och man verkar inte göra någon direkt skillnad på ”gudlösa kommunister” och ”ateister”, så att alla som inte är religiösa brännmärks i den allmänna kommunistskräcken. Ateismen kan i sig själv utgöra en avgrundskategori för många, komplett med fantasier om att om man inte tror på Gud så har man inte någon moral.

Avslutningsvis så hoppas jag verkligen att Indonesian Atheists kan växa till en riktig organisation, och jag håller med deras ledare Karl Karnadi om att de då bör bli under titeln ”Secular Humanists” snarare än ”Atheists”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: