Mitt tal på RFSU-riksmötet nu i helgen

Brief summary in English:
RFSU is an NGO, the Swedish branch of International Planned Parenthood Federation. During the last weekend (24-25 November), this NGO held a national conference on on minority rights advocacy, specialized in the secual minorities of fetishists and people who are into BDSM. A field they have recently started to call BDSMF.

I did not attend this conference, since it was held in the Swedish city I usually live in but I’m currently living in Indonesia. However, the conference started with me holding a speech through one of my friends.

In this speech, I put emphasis on two central pillars of RFSU. One is SRHR (Sexual and Reproductive Health and Rights), the other is “The freedom to choose, be and enjoy”. (In Swedish “Välja, Vara, Njuta”.) I talk about how realization of these important principles demand that we see and acknowledge humanity’s great diversity.

I also claim that Swedish culture has had a lot of stigmatization and repression against the two mentioned minorities, but that Indonesian culture does not seem to have that particular problem: Here the stigmatization is instead against those who have sex outside of marriage. I end the speech with arguing for a global struggle against sexual abuse and oppression, a struggle based on the principles of mutual respect and consent. “Safe, Sane & Consensual”, if you will.

****

Igår och i förrgår hade RFSU ett Riksmöte för sina BDSMF-aktivister. Alltså de som kämpar för acceptans och kunskap angående BDSM och Fetischism, kämpar mot fördomar och diskriminering. Själv hade jag inte möjlighet att vara på plats, men riksmötet inleddes med en hälsning från mig. Ett tal som jag hade skrivit och som lästes upp å mina vägnar.

****

Kära RFSU-aktivister från hela landet
Det är med stor glädje som jag följer utvecklingen inom det sexualpolitiska fält som på sistone har börjat kallas för BDSMF. Det riksmöte som ni håller idag är en fantastisk milstolpe i en utveckling som vi för något decennium sedan knappt ens kunde drömma om.

RFSU står för allas rätt all vara, välja och njuta.
RFSU står för SRHR: Sexual and Reproductive Health and Rights.
Alltså Sexuell Hälsa, Sexuella Rättigheter, Reproduktiv Hälsa och Reproduktiva Rättigheter.

Allt detta är stora ord, fina ord, viktiga ord. Men också ord som är mycket övergripande. För att sådana ord skall komma till sin fulla rätt måste vi synliggöra sexuella minoriteter och variationer. Vi måste sprida kunskap och skapa förståelse för sexualiteter som ligger utanför det genomsnittliga och vardagliga. Vi måste arbeta normkritiskt och stå upp för en sexualmoral som bygger på förståelse och omtanke, inte på fördomar och moralism. Det är här som vi BDSMF-aktivister förverkligar RFSU:s vision, tillämpad på BDSM och Fetischism.

Under det senaste decenniet har vi kommit fantastiskt långt. Först tog RFSU ställning för BDSM och fetischism. Sedan slutade socialstyrelsen att räkna dessa minoriteter som psykiskt störda. Därefter hakade RFSL på tåget, och är sedan sin kongress i somras mer radikalt än RFSU. Förhoppningsvis kommer RFSU ikapp RFSL på vår egen kongress nästa sommar. Men i det stora perspektivet är detta en fråga om detaljer.

Striden är över, vi har vunnit. Detta innebär inte att vi är färdiga, tvärtom har vi bara börjat. Nu växer vi: Från att få två organisationer och en myndighet att skärpa sig, till att sprida sexualupplysning och förståelse till hela samhället. Det arbete som nu återstår är för stort för att kunna skötas av enstaka eldsjälar och experter.

Nyligen fanns det inom RFSU en stor grupp i Stockholm, en liten i Göteborg och en liten i Skåne. Nu växer Göteborg så det knakar, samtidigt som Örebro och Uppsala är på väg att vakna. Vi är redan två stora grupper, och kanske fem grupper sammanlagt. Fler grupper lär växa, och fler grupper lär bildas. BDSMF-frågorna är på frammarsch.

Som grundare av Göteborgsgruppen vill jag tacka min efterträdare Christer Lundberg för hans fantastisk insatser. Det är till stor del tack vare honom som detta riksmöte gått från en gemensam dröm till en gemensam verklighet. Det är också han som infört den utmärkta termen BDSMF för vårt sexualpolitiska fält.

Göteborgsgruppens utveckling under hösten är dock inte något som Christer eller någon annan hade kunnat fixa ensam: Ni skall alla ha all heder för era insatser. Nu senast Håkan Antonssons mycket värdefulla arbete med att få gruppen och dess arbetsgrupper att komma igång med Google Groups.

Själv har jag just nu fullt upp i Indonesien, men ser fram emot att återvända i vår. Under tiden finns det mycket att jobba med här. En intressant erfarenhet härifrån är att här inte finns något förtryck mot BDSM-utövare och fetischister som grupp. Att subkulturen måste hålla sig mycket hemlig beror inte på att man utövar BDSM, utan på att här förekommer sexuella möten mellan personer som inte är gifta med varandra.

I Sverige har BDSM och fetischism förtryckts utifrån två normer. Den ena är en norm om att det är okej att knulla runt därför att det är så normalt och naturligt att vara vaniljheterosexuell. En sexuell revolution för mainstreammän, på sexuella minoriteters bekostnad.

Den andra är en mestadels väldigt bra med bitvis väldigt missriktad norm om att man inte får slå varandra. En kvinnofrid baserad på att fördöma specifika handlingar kategoriskt, i stället för att gå till botten med frågor om ömsesidighet, samtycke och makt.

Här i Indonesien har dessa normer inte slagit rot. Kampen för sexuell frihet är på frammarsch, liksom kampen mot sexuella övergrepp och mot våld i nära relationer. Men dessa kamper behöver inte ta de avvägar som de en gång i tiden tog i Sverige. Vi kan få en sexuell revolution som bygger på mångfald. Vi kan få en kvinnofridskamp som bygger på ömsesidighet och samtycke, på Safe, Sane & Consensual.

Låt oss alla kämpa tillsammans för en bättre framtid för alla.
Tack för ordet!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: