Inför en artikel om kirurgi på intersexuella spädbarn

Skriver nu om relationen mellan å ena sidan kirurgiska ingrepp på spädbarn och å andra sidan byråkratin kring födelsebevis.

I länder som Sverige är det sjukvårdens ansvar att varje barn får ett födelsebevis, att detta födelsebevis identifierar barnet som antingen pojke eller flicka, och att denna identifiering är korrekt. När ett barn föds intersexuellt (i stället för att ha ett renodlat biologiskt kön) så blir denna struktur ett problem, och leder på många håll i världen till medicinskt omotiverade kirurgiska ingrepp på spädbarns könsorgan. I många länder har detta väckt ganska mycket kritik, eftersom många anser att kirurgiska ingrepp på spädbarn bör göras enbart av medicinska skäl, inte av byråkratiska och kulturella skäl. I Tyskland ledde denna kritik 2013 till införande av ett tredje juridiskt kön.

Den artikel jag skriver på kommer att handla om svenska förhållanden. Den är en masteruppsats i sociologi, med målsättningen att bli intressant nog att även publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Hör gärna av dig om du har några synpunkter eller tips. Särskilt om du själv har egen erfarenhet av dessa frågor. Till exempel från ditt arbetsliv, eller från att själv vara en av de som blivit opererade. Alla samtal är helt konfidentiella. De kommer inte att användas i själva artikeln, utan den kommer i stället att bygga på analys av myndighetsdokument och dylikt. Att jag ändå söker efter personer att prata med är för att få överblick, uppslag och ledtrådar för att söka vidare.

Maila mig på study@categorism.com

Mvh
Xzenu Cronström Beskow

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: